Ύπνωση

Ύπνωση είναι η διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να περάσει σε μεσαία ή βαθιά χαλάρωση ώστε να συνεχίσει σε θεραπεία (υπνοθεραπεία). Κατά την υπνοθεραπεία, ο θεραπευόμενος χαλαρώνει την συνειδητή περιοχή του νου όπου εδράζουν οι πεποιθήσεις του και άλλες νοητικές αγκυλώσεις και αφήνεται περισσότερο ελεύθερος για να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που του προκαλούν δυσκολίες. Μέσω της ύπνωσης αγγίζεται το ασυνείδητο κομμάτι του στο οποίο μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές για να λυθούν προβλήματα όπως για παράδειγμα

αποφόρτιση τραύματος

διαχείριση συναισθημάτων

αλλαγή νοοτροπίας

λήψη σημαντικών αποφάσεων

διαχείριση άγχους διαφόρων αιτιών

Βασικό εργαλείο κατά την διάρκεια της θεραπευτικής ύπνωσης είναι οι «υποβολές». Μέσω αυτών δίνονται ερεθίσματα στο ασυνείδητο επίπεδο του θεραπευόμενου ώστε να αποφασίσει ή όχι για να αλλάξει κάτι σημαντικό που η λογική του δεν τον αφήνει. Στην ουσία παρακάμπτεται η λογική του ατόμου όπου εκεί είναι «χτισμένη» όλη η ζωή του και δίνεται ευκαιρία μέσω του ασυνείδητου να προχωρήσει σε αλλαγές πεποιθήσεων και στάσεων για την βελτίωση της ζωής του. Φυσικά, δεν χάνεται η λογική. Απλώς, στον «χώρο» του ασυνείδητου όπου διαθέτουμε τον μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών, γίνεται η απαιτούμενη δουλειά ώστε να επαναπρογραμματιστεί το συνειδητό-λογικό κομμάτι. Θα έλεγε κανείς ότι το άτομο επαναπροσδιορίζεται με την θέλησή του παρακάμπτοντας τις όποιες λογικές αγκυλώσεις του έχουν δημιουργηθεί. Εάν η αλλαγή που του υποβάλλεται είναι ενάντια στην ηθική και τις αρχές του ατόμου, αυτόματα απορρίπτει τις αλλαγές που του υποβάλλονται. Έτσι, το άτομο προχωράει μόνο στις αλλαγές που εγκρίνει.

Σπάνια αποτελεί αυτόνομη θεραπεία. Συνήθως χρησιμοποιείται από επαγγελματίες υγείας της σύγχρονης ή της εναλλακτικής θεραπευτικής, συμπληρωματικά στην κύρια θεραπευτική μέθοδο.