Κρύα ή Ζεστά;…

Κρύα ή Ζεστά;…

 

Καλοκαιράκι και τα ροφήματα (καφέδες, χυμοί, αναψυκτικά, μπύρες κλπ) και παγωτά είναι οι πρώτες επιλογές. Κάνει ζέστη, ο ήλιος καίει, τί άλλο θα σκεφτόταν κανείς; Κάποιοι όμως, μακριά από αυτήν την χώρα και σε πιο θερμά κλίματα, θερμοκρασίες τροπικής ζώνης και ερήμου, προτιμούν τα ζεστά ροφήματα. Δεν είναι τυχαίο, ότι σε μερικές διατροφικές παραδόσεις, όπως των Κινέζων, πριν από το γεύμα φροντίζονται με ένα ζεστό αφέψημα ή ένα φλυτζάνι ζεστό νερό, ως προετοιμασία του πεπτικού να δεχθεί την τροφή. Γιατί παρατηρείται αυτό;

Οι τοπικές διατροφικές παραδόσεις, μέσα από εμπειρίες αιώνων έως και χιλιετιών, υιοθέτησαν τρόπους για την καλύτερη διατήρηση της υγείας τους. Πώς μπορεί να εξηγηθεί όμως η εφαρμογή ζέστης στην ζέστη, ενώ έχουμε μάθει στην σύγχρονη ζωή μας ότι την ζέστη την «σβήνουμε» με κρύο; Ως αρχική σκέψη φαίνεται σωστή. Όμως, τί γίνεται στην πραγματικότητα:

Στο σώμα μας και συγκεκριμένα στο στομάχι και τα έντερα όπου η μέση θερμοκρασία είναι στους 36,5οC , μπαίνει ένα ρόφημα ή τροφή σε θερμοκρασία 0-5ο C . Είναι σαν να σας πετάνε παγάκια ή κρύο νερό ενώ είστε γυμνοί, ή μιλώντας στο πνεύμα του καλοκαιριού σαν να σας ρίχνουν απότομα σε κρύα θάλασσα.!! Ποια θα ήταν η αντίδραση του σώματός σας: άμεση σύσπαση, διότι το κρύο «συσπά», και πολλοί από εμάς θα πεταγόμασταν από την θέση μας λόγω του σοκ. Το ίδιο σοκ δέχεται και το στομάχι μας αλλά και όλο το πεπτικό μας όταν του βάζουμε τροφές ή ροφήματα σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες. Ο οργανισμός καλείται να αυτορυθμιστεί ώστε να επαναφέρει την θερμοκρασία στα φυσιολογικά για το σώμα, διότι σε αυτήν (36,6ο C ) λειτουργεί φυσιολογικά. Αυτό, το κάνει με επιτυχία. Όμως, υπάρχει «κόστος» για να γίνει αυτό.

Το πιο ανώδυνο είναι το ότι ο οργανισμός καταναλώνει ενέργεια ώστε να ζεστάνει το κρύο που δέχτηκε. Αυτή η ενέργεια αφαιρείται από την καθημερινή ζωτικότητά μας. Δεν το αισθάνεστε; Σίγουρα όχι άμεσα, αλλά έρχεται αθροιστικά να συμψηφιστεί με το ενεργειακό ισοζύγιο της ημέρας σας.

Θα έχετε αισθανθεί μερικές φορές ότι το στομάχι σας αντιδρά στο κρύο με έναν πόνο λιγότερο ή περισσότερο αισθητό, ένα σφίξιμο έστω προσωρινό, και μερικοί από εσάς κάποια φορά θα έχετε βιώσει μια ξαφνική διάρροια χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος. Ο λόγος γίνεται για το 2ο και σημαντικότερο από το πρώτο «κόστος». Το πεπτικό αντιδρά στο κρύο και μειώνεται η δυνατότητά του να επεξεργαστεί την τροφή ή το ρόφημα που του έχουμε δώσει. Κατά συνέπεια, δυσκολεύεται να ξεχωρίσει και να απορροφήσει ορθά τα συστατικά που χρειάζεται να πάρει από αυτά. Όσο τέτοια σοκ επαναλαμβάνονται συχνά, τόσο σταδιακά «παγώνουν» οι λειτουργίες του πεπτικού και τόσο λιγότερο ικανό γίνεται να επεξεργάζεται τις τροφές και να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά τους. Συνεπώς, λιγότερη θρέψη για όλον τον οργανισμό, το οποίο με την σειρά του οδηγεί σταδιακά στην αποδυνάμωσή του. Έτσι, καταστάσεις όπως διαταραχές ή ευαισθησίες του πεπτικού που δεν είχατε παλαιότερα, ανεξήγητη απώλεια βάρους (σταδιακά) ή αύξηση βάρους (με ή χωρίς αύξηση της τροφής),  ευκολότερο αίσθημα κόπωσης από ό,τι γνωρίζατε για εσάς, δυσλειτουργίες ζωτικών οργάνων που οφείλονται στην χρόνια μείωση της θρέψης του οργανισμού, εμφανίζονται σιγά σιγά χωρίς να υποψιάζεται κανείς από πού προέρχονται μέσα σε χρόνια τέτοιων σοκ.

Αυτή η «φθορά» συνεχίζεται και τον χειμώνα – τότε που το σώμα χρειάζεται να διατηρήσει την ζέστη του – όπου πλέον τα τελευταία 10-15 χρόνια τουλάχιστον, οι παραγγελίες καφέδων «φρέντο» , το ποτήρι νερού με παγάκια στο σερβίρισμα, η κατανάλωση παγωτών και άλλα τέτοια έχουν γίνει συνήθειες.

Στην φυσιολογία και παθολογία της Κινέζικης Ιατρικής, το «ζευγάρι» Σπλήνα*-Στομάχι κατά πρώτον  και το λεπτό έντερο κατά δεύτερον, είναι αυτά που φροντίζουν για την θρέψη και την καλή συντήρηση ΟΛΟΥ του οργανισμού από την στιγμή που γεννιόμαστε μέχρι το τέλος. Είναι, με άλλα λόγια, οι δια βίου «ανατροφοδότες» της ζωτικότητας και της υγείας του ανθρώπου. Όσο αυτά φθείρονται, τόσο δυσκολεύει η υγεία, η ευεξία, και η μακροζωΐα του ανθρώπου.

Το σώμα μας χρειάζεται να του φερόμαστε «φιλικά προς την φύση του». Όσο την βιάζουμε τόσο περισσότερες φθορές και αδυναμίες προκαλούμε σε βάθος χρόνου, οι οποίες δεν φαίνονται όσο δημιουργούνται αλλά όταν αναπτύσσεται κάποια ήπια ή σοβαρότερη ασθένεια.

Κάποιοι ίσως έχουν αρχίσει να ιδρώνουν στην σκέψη των ζεστών τροφών και ροφημάτων. Ψυχραιμία όμως! Δεν χρειάζεται να περάσουμε από το ένα άκρο στο άλλο. Ενώ το «κρύο» αποτελεί σοκ, το «δροσερό» είναι καλύτερα αποδεκτό και πολύ λιγότερο δύσκολο για τον οργανισμό.

Εάν μπορείτε να εντάξετε σταδιακά στις διατροφικές σας συνήθειες τα χλιαρά και ζεστά, θα προσφέρετε μια πολύ καλή φροντίδα στον εαυτό σας. Επίσης, τροφές ή ροφήματα σε  θερμοκρασία δωματίου είναι εξ΄ ίσου καλά διαχειρίσιμα από τον οργανισμό. Εάν όμως επιθυμήσετε κάτι πιο δροσιστικό, μην στερηθείτε ένα δροσισμένο ρόφημα ή ποτήρι νερό, αρκεί να μην είναι … κρύο!

*κατά την σύγχρονη ιατρική φυσιολογία το πάγκρεας αντιστοιχεί στον Σπλήνα της Κινέζικης ιατρικής. Το «γιατί», έχει να κάνει με τους συμβολισμούς και την δομή της Παραδοσιακής Ιατρικής της Κίνας.